Strony

wtorek, 7 stycznia 2020

Domowy ser topiony


Tradycyjne, domowe receptury to nie tylko gwarancja wyjątkowego smaku, to także naturalne składniki. Bez  konserwantów, czyli samo zdrowie a o to nam tu najczęściej chodzi, gdy szukamy domowych przepisów na gotowe i przetworzone produkty  dostępne w sklepach. Topiony serek  kupiony w sklepie zawsze wydawał mi się taki sztuczny, dlatego nie bywał w naszym domu. Jakie było moje zdziwienie, gdy pierwszy raz usłyszałam, że mogę go w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić w domu. A o to tajemniczy przepis ;)


Potrzebujesz:
1 biały ser może być tłusty
1 łyżeczka sody
1-3 łyżeczki soli
Szklana miska

W szklanej misce musimy dokładnie rozdrobnić ser, a następnie wymieszać z sodą i solą. Przykrywamy np. talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce tak by zachować temperaturę pokojową przez 24 godziny.

Na kolejny dzień już widać jak piękne wygląda nasz ser,  ale to nie koniec roboty, bez przesady aż takie to proste nie jest haha ...



Dobrze, idziemy dalej: do garnka wlewamy szklankę wody, gdy się zagotuje, możemy naszą miskę wstawić do garnka (czyli topimy w kąpieli wodne) i topić nasz serek aż do idealnej gładkiej konsystencji. Przelewamy do pojemnika z pokrywką i życzę smacznego. My jedliśmy już nawet taki ciepły. Można jeść do czipsów, do warzyw jako dip, ale przede wszystkim można smarować świeży chleb.
Mój kolejny ser topiony, wypróbuje  na pewno jeszcze z kminkiem, wydaje mi się, że będzie pasować.
Kochani życzę smacznego i koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje.

Ps. Za kilka dni spróbuje jeszcze jedną wersję topienia serka topionego, ale opiszę Wam to w kolejnej części bloga. Tak więc zaglądajcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz